GLUTENFRI VEGETARISK KEBABRULLE


Alla vet att jag har celiaki och att jag därför inte kan äta gluten.
Men det är inte alla som vet att jag har varit vegetarian i 2 år.
Eller jag kanske är pescetarian eftersom jag äter fisk?
I alla fall så märkte jag ganska snabbt att den mesta maten som är vegetarisk i butiken har gluten i sig. Så jag tänkte att jag i framtiden kanske kan lägga ut fler vegetariska glutenfria maträtter.
För det är säkert andra som har samma problem.

Detta är en av mina favoriter och eftersom kebab har mycket smak i sig så tänker man inte riktigt på att det är vegetariskt. Kebabrulle är också väldigt lätt att ta med sig.
Så om du blir bortbjuden men inte vill att de ska behöva tänka på glutenfri mat till dig kan du ta med dig en kebabrulle;) 




ingredienser för 3st bröd :

2 dl vatten
2 msk olja
25 g jäst
4-5 dl glutenfritt mjöl


ingredienser för kebab "kött":

kikärtor (inte torra)
Jag gjorde egen men om du har färdig kan du använda den istället.


ingredienser för kebabsås:

3 dl grekisk yoghurt
2 klyftor vitlök (mer om du vill)
kebabkrydda


Du gör:

Du börjar med att göra bröden.
Smula jästen i en skål.
Värm upp vatten och olja tillsammans tills det blir kroppstemperatur.
För att testa det kan du ta en droppe på din handled, om du inte känner den är det rätt temperatur.
När den är rätt temperatur kan du hälla över vattnet över jästen och röra om lite.
Sedan dumpar du i mjölet och lite salt om du vill.
Knåda ihop degen tills den släpper från kanterna av skålen.
Om du märker att den är för kladdig kan du ta i mer mjöl.
Nu är det bara att sätta det till sidan och vänta i 20 minuter.

När du låter degen jäsa kan du börja med att skära upp alla slags grönsaker du vill ha i din kebabrulle.
Jag hade i majs, gurka, sallad och tomat.
När du har skärt upp den kan du börja att steka kikärtorna.
(när det har gått 20 minuter kan du sätta på ugnen på 250grader men du behöver inte börja med bröden än.)
Du börjar med att skölja av kikärtorna så att de är rena. 
Sedan är det bara att lägga dem i en stekpanna och hälla över kebabkryddan.
Detta är likt som att steka köttfärs.
Du behöver bara ta krydda så att det täcker alla.
Du kan också hälla i vatten så att kryddan kommer på alla ärtorna.
Sedan kan du sätta pannan på låg värme och lämna dem där så att du kan fortsätta med brödet.

Nu har brödet jäst så degen kommer att vara lite större.
Dela degen i 3 lika stora bitar.
Nu ska du kavla ut dem till tunna cirklar.
Om du märker att degen är för kladdig kan du bara knåda i mer mjöl. 
De kommer att bli lite tjockare i ugnen så du ska kavla ut dem väldigt tunt.
Sedan tar du en gaffel och sticker hål lite här och var i brödet.
När ugnen är klar sätter du in ett bröd i taget i 3 minuter.
När de kommer ut från ugnen är det viktigt att du har en fuktig handduk färdig som du snabbt kan lägga över brödet.
Detta är ett viktigt steg eftersom det kommer göra att brödet kan rullas utan att den spricker som allt annat glutenfritt gör.
Sedan gör du samma sak med alla bröden.

När alla bröden ligger under en fuktig handduk kan du göra kebabsåsen.
Detta är väldigt lätt.
Du behöver bara att blanda grekisk yoghurt med kebabkrydda och krossad vitlök
Använd helst en vitlökspress så att det inte blir bitar av vitlök i såsen. 

Nu är det bara att göra din kebabrulle.
Lägg ut aluminiumfolie och lägg brödet på det.
Sedan fyller du brödet med allt du vill ha i din kebab och sedan rullar du ihop.
(tips: ta mycket sås, det blir mycket godare då;)
Nu är du färdig och du kan ta med dig den vart du vill.


Följ på instagram:
@glutenfriabarnbloggen

MARTINE







Kommentarer