glutenfria shortbread chocolate chip cookies |
Nu ska jag visa hur man gör glutenfria shortbread chocolate chip cookies.
Skillnaden mellan shortbread cookies och vanliga cookies är att dessa är lite mer spröda och krispiga.
Dem är jättegoda med kaffe till!!
Detta receptet har jag min vän Thelma att tacka för.
Hon kom på detta receptet helt själv när hon försökte följa ett recept men istället läste och gjorde helt fel MEN gjorde dem 10 gånger bättre istället!!
Men eftersom hon inte har en blogg så tänkte jag dele hennes mästerverk med er istället.
Denna kakdegen kan du ha i frysen upp till en månad.
Så du kan ha nybakade kex till kaffet varje dag!
Det är superlätt att ta ut den och skära av en bit och baka i ugnen.
En till sak som är bra med detta receptet är att det är väldigt svårt att misslyckas.
Jag har gjort dessa kakorna en gång när jag bara hade en gaffel att blanda med och det gick jättebra ändå.
Vad är skillnaden mellan cookies och shortbread?
Cookies har mer socker i sig medans shortbread har mer mjöl i sig.
Detta gör att cookien blir mer seg och mjuk medans shortbread ska vara mer spröda och smälta i munnen.
Så om du tänker på kex du får i butiken så liknar shortbread mer på dem.
Så jag hade kallat shortbread mer kex än cookies;)
Kan jag göra degen dagen innan?
Ja. Då gör du alla steg tills du ska sätta in den i kylskåpet.
Om det är flera dagar tills du vill baka dem hade jag satt in den i frysen istället.
Kan jag frysa degen?
JAA! Det är perfekt att ha en "korv" med deg i frysen, då kan du ta fram och skära av några kex och baka dem precis när du vill!
Vilket mjöl använder du?
Jag har använt glutenfri TORO ljus mjölmix.
Jag har också testat med flera olika naturligt glutenfria mjöl och det funkar.
ingredienser:
230 g rumstempererat smör
(eller värm i mikron i 10-15 sekunder)
1 dl socker
0,5 dl brunt socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl glutenfritt mjöl
1 stort ägg
hackad mörk choklad
Du gör:
Blanda ihop socker och smör.
Kläck sedan i ägget och vaniljen och blanda igen.
Häll i det glutenfria mjölet och blanda.
Tillsätt till sist den hackade chokladen och blanda.
Ta ut en stor bit plastfolie och dumpa halva degen där.
Använd sedan folien för att göra en korv av degen.
Gör sedan samma med andra halvan och sätt in i kylskåpet (eller frysen) i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 180 grader.
Ta ut degen från frysen och skär upp bitar som är ca. 0,3 cm tjocka och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca. 10 minuter.
(Beroende helt på hur breda dem är eller hur tjocka dem är!)
Ta ut dem när du ser att kanterna är gyllenbruna.
Låt dem vila tills dem lossnar från bakplåtspapperet.
FÄRDIG
Följ mig gärna på sociala medier<3
instagram: @glutenfriabakbloggen
Facebook: glutenfriabakbloggen
Pinterest: glutenfriabakbloggen
glutenfria shortbread chocolate chip cookies |
Kommentarer
Skicka en kommentar