Glutenfria vaniljkakor |
Detta är ett enkelt recept för glutenfria vaniljkakor.
Dem är knapriga och har en god vaniljsmak.
Du kan snabbt röra ihop degen och du behöver inga konstiga redskap!
När jag gjorde receptet så tänkte jag att detta blir ett perfekt att baka tillsammans med barn.
Det är enkelt att göra och det tar inte lång tid.
Sedan kan alla vara med att dekorera kakorna med strössel eller choklad eller något annat kul!
Detta receptet är också väldigt bra för semester eller när du inte är hemma och har minimalt med redskap.
Vi har ibland hyrt en stuga för semestern och då tar man inte med sig några köksredskap hemifrån.
Men det finns oftast inte mycket i stugans kök heller, bara en ugn och några olika skålar.
Då kan du baka dessa kakorna.
Du behöver inte blanda med någon maskin utan du kan enkelt blanda med en gaffel eller sked eller med din hand.
Kakorna blir ändå goda!
Varför smälter mina kakor ut och blir platta?
Detta kan bero på att degen har blivit för varm.
Om du jobbar för länge med degen eller att det är väldigt varmt den dagen så kommer degen att bli kladdig eftersom smöret smälter.
Då är det smart att sätta in dem i kylskåpet en stund innan du sätter in dem i ugnen.
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
5-6 dl glutenfritt mjöl (glutenfri ljus mjölmix)
1 tsk salt
Du gör:
Sätt ugnen på 180 grader, över och undervärme.
Blanda det rumstempererade smöret med sockret.
Du kan använda en gaffel, sked eller din hand.
Kläck sedan i ägget och blanda igen.
Häll sedan i mjölet, vaniljen och saltet och blanda en sista gång.
Rulla ihop bollar som är en tesked stora och lägg på en bakplåt.
Om du vill ha strösselkakor som på bilden kan du rulla dem i strössel.
Platta ner dem med din hand eller en gaffel för att få mönster.
Sätt in i ugnen i 9 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Nu kan du äta dem som dem är eller så kan du dekorera dem med choklad eller strössel eller något annat kul!
FÄRDIG
Hej mina kakor blev inte knapriga utan mjuka. Vad kan jag gjort för fel? Smaken var jättegod mvh Jeanette
SvaraRaderaKan vara att du borde lite större kakor än mig och då behöver dem sitta i ugnen lite längre.
RaderaVad använder du för mjöl?
SvaraRadera