glutenfria twix kakor |
Nu ska jag visa hur du gör jättegoda glutenfria twix kakor!
Just nu så ser jag videos överallt på tiktok och instagram där folk testar crumbl cookies.
Detta finns inte i Sverige ännu men jag tycker dem ser så goda ut.
Så detta receptet är inspirerat av deras kända twix kakor.
Det är en spröd mördegskaka med seg karamell och ett chokladtäcke.
Kan det bli bättre?
Vilket mjöl använder du?
Jag använde Lailas blåa mjölmix
Måste man göra egen karamell?
Nej, om du tycker det är för svårt kan du köpa färdig karamellsås eller smälta färdiga mjuka karameller och blanda ihop med vispgrädde.
Måste dem vara i kylskåpet?
Ja och nej. Dem måste inte vara i kylskåpet men dem är godast när dem serveras kalla eftersom chokladen är stelnad och karamellen är seg.
Är dem lika goda dagen efter?
Jaaaa, jag har haft mina i kylskåpet i 3 dagar nu och dem smakar precis som på första dagen.
ingredienser:
bottnen
115 g rumstempererat smör
0,75 dl socker
1 ägg
8 dl glutenfritt mjöl ca. 480-500 g
1 tsk bakpulver
0,25 tsk mandel arom
karamellsås
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
några droppar citronsaft
50 g smör
1 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
100 g mörk choklad
Du gör:
Karamellsås:
Karemellsåsen kan du göra dagen innan eller en vecka innan, den kan sparas i kylskåpet.
Häll socker och vatten i en kastrull med tjock botten.
Sätt på medium hög värme och rör inte tills du ser att sockret är smält och får en brun färg.
När sockret har karamelliserad sig och har en mörk färg tar du av från värmen och tar i smöret.
När smöret är smält tar du i visgrädden och salt, blanda tills det blir en len karamell.
Låt karamellen svalna till rumstemperatur i kastrullen och överför sedan till en glasburk och sätt i kylskåpet.
Sätt ugnen på 180 grader under och övervärme.
Vispa ihop smör och socker.
Tillsätt sedan ägg och blanda igen.
Häll sedan i mjölet, bakpulver och mandelaromen och blanda en sista gång.
Lägg ut klickar av deg som är ca 1-1,5 msk stora.
Doppa ett dl mått i mjöl eller florsocker och pressa ned i kakan.
Det ska komma ut deg på sidorna som gör att den får en liten kant.
Sätt in i ugnen i 10 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Smält chokladen.
Nu tar du ut den sega karamellsåsen från kylskåpet och tar på en klick på varje kaka.
Låt den sprida ut sig lite och häll sedan den smälta chokladen uppepå.
Sätt in i kylskåpet i minst ca 1 timme.
FÄRDIG
Följ mig gärna på sociala medier<3
instagram: @glutenfriabakbloggen
Facebook: glutenfriabakbloggen
Pinterest: glutenfriabakbloggen
Kommentarer
Skicka en kommentar